144-asis Vydūno gimtadienis Kintuose

Kintų Vydūno kultūros centro

kultūrinės veiklos vadybininkė

Asta Neimantienė

2012 m. kovo 22 d. Kintų Vydūno kultūros centre buvo paminėtos Vydūno 144-osios gimimo metinės. Kiekvienais metais įvairiais renginiais siekiama visuomenei atskleisti Vydūno asmenybę, jo gyvenimą, veiklą. Šį kartą atvykę svečiai galėjo pasivaikščioti po neseniai renovuotas dviejų pastatų patalpas, kur senojoje mokykloje jau veikia Vydūno muziejus, Šilutės meno mokyklos Kintų dailės ir muzikos skyriai, buvusiame ūkiniame pastate duris naujai atveria meno ir edukacijos galerija. Čia ir buvo pradėtas renginys, skirtas Mažosios Lietuvos švietėjui, filosofui, rašytojui Vydūnui.

Pristatyta šilutiškio dailininko Aurimo Liekio tapybos darbų paroda„Pa(si)mąstymai ir pa(si)stebėjimai“. „Visi mėgstame pa(si)stebėti ir pa(si)mąstyti, bet dažnai tam neturime laiko ir noro. Kasdieninis vartojimas ir nerimas vis labiau veržiasi į mūsų gyvenimą ir atima iš mūsų brangiausią laiką.“ – Taip į parodą lankytojus įveda paties Aurimo ranka rašyta anotacija. „Man kūrybai įkvėpimo nereikia. Viskas ateina tam tikru laiku nesąmoningai – dažnai viena mintis diktuoja kitą mintį. Mėgstu stebėti žmones, bendrauti, analizuoti jų charakterius ir emocijas, santykį su aplinka, gamta. Kurti skatina kelionės, pažintis su skirtingų kultūrų, skirtingų tautybių ir rasių žmonėmis,“ – pristatydamas parodoje pastelių miniatiūras (jų parodoje 36, taip pat 6 didesni darbai) anotacijoje rašo dailininkas. Darbai saviti, juose – gilus filosofiškas žvilgsnis į žmogų, jį supančią aplinką, išreiškiant tai subtilia linija, forma, spalva. Dauguma parodoje eksponuojamų darbų sukurta Anglijoje. „Namų ilgesys davė didelį impulsą kūrybai. Minčių parsiveždavau ir važiuodamas traukiniu, ir metro, ir vaikščiodamas žmonių minioje, ir sėdėdamas parke…“. Tai pirmoji personalinė šilutiškio dailininko paroda. Todėl nenuostabu, kad dauguma žiūrovų, atvykę pasveikinti Aurimą, parengus pirmąją parodą – taip pat šilutiškiai, vienaip ar kitaip pažįstantys Aurimą.

Kodėl paroda Kintuose, Vydūno kultūros centre? Aurimas Liekis čia kaip namiškis – dalyvauja emalio meno laboratorijoje „Pamario ženklai“ nuo pat menininkų kūrybinės stovyklos įkūrimo pradžios – 2003-ųjų metų. Beje, šiuo metu jis dirba anglų kalbos mokytoju Kintų vidurinėje mokykloje.

Antroji renginio dalis – „Prisimenant Vydūną“ – vyko senosios mokyklos, kurioje įkurtas Vydūno muziejus, palėpėje. Vydūno draugijos pirmininkė Rima Palijanskaitė pristatė knygą „Amžinųjų jūrų varpai: Vydūniškosios mistikos link“ ir kartu su vydūniečiu, gydytoju Tomu Staniku apžvelgė ką tik draugijos išleistas Vydūno knygas– draminius veikalus Vergai ir dykiai ir Laimės atošvaita bei filosofinius veikalus Sąmonė ir Tautos gyvata. Vydūno kultūros centro direktorė Rita Tarvydienė pristatė naujai išleistą informacinį leidinį apie Vydūno kultūros centro 15 metų veiklą, kuris finansuotas, įgyvendinant Šilutės rajono savivaldybės projektą „Šilutė – Lietuvos kultūros sostinė – 2011“. Pastaruoju leidiniu, padėkos raštais bei Vydūno knygomis buvo apdovanotas parodos autorius Aurimas Liekis ir renginiui ypatingą atmosferą sukūrusios Rusnės salos etnokultūros ir informacijos centro vokalinio ansamblio Luotužė moterys, vadovaujamos Aušros Šlažienės, kurios atliko Vydūno ir pamario krašto dainas.

Vienas iš A. Liekio personalinės parodos „Pa(si)mąstymai ir pa(si)stebėjimai“ darbų.

Vienas iš A. Liekio personalinės parodos „Pa(si)mąstymai ir pa(si)stebėjimai“ darbų.


Nuotraukoje: pirmosios personalinės parodos autorius Aurimas Liekis.

Nuotraukoje: pirmosios personalinės parodos autorius Aurimas Liekis.


Nuotraukoje: A. Liekio tapybos darbų parodos atidarymo akimirka.

Nuotraukoje: A. Liekio tapybos darbų parodos atidarymo akimirka.


Nuotraukoje: Rusnės etnokultūros ir informacijos centro vokalinis ansamblis Luotužė, vadovaujamas Aušros Šlažienės.

Nuotraukoje: Rusnės etnokultūros ir informacijos centro vokalinis ansamblis Luotužė, vadovaujamas Aušros Šlažienės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *