Vydūno paminklas Klaipėdoje

Sigutė AUGUTIENĖ 

      2015 liepos 24 d. Vydūno draugijos nariai Tomas Stanikas (Vydūno draugijos pirmininkas) ir Juozas Šidiškis bei Klaipėdos VšĮ „Mažosios Lietuvos kultūra“ atstovai Algimantas Švanys ir Sigutė Augutienė susitiko su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku.

     Jau du metus trunkantys debatai dėl Vydūno paminklo vietos pagaliau pasibaigė. Klaipėdos m. savivaldybė pasiūlė VšĮ „Mažosios Lietuvos kultūra“ nariams pasirinkti vieną iš 5 vietų Vydūno paminklui statyti. Buvo pasirinktas skveras prie J. Karoso muzikos mokyklos. Tai buvo geriausia iš pasiūlytų vietų, nes greta Atgimimo aikštė, dėl kurios kovota, ir visai arti S. Šimkaus konservatorija, kur 1927 m. dėstytojavo Vydūnas.

     Susitikimo su meru  Vydūno draugijos pirmininkas T. Stanikas pateikė klausimą, kaip miesto savivaldybė prisidės prie paminklo statybos. Meras atsakė, jog savivaldybė jau prisidėjo – skyrė žemę, kad lėšų paminklui savivaldybės biudžete nenumatyta ir kad tolesnė darbų eiga priklausys nuo šio paminklo iniciatorių, t. y. „Mažosios Lietuvos kultūros“ veiksmų. Dar buvo pasitikslinta dėl Atgimimo aikštės, ar ji nebus užstatyta, ar joje neatsiras paminklų. Meras patikino, jog Atgimimo aikštė nebus užstatyta ir kad joje nebus nei jokių paminklų, nei požeminių garažų.

      A. Švanys paklausė, ar J. Karoso muzikos mokyklos direktorius gali užprotestuoti, kad mokyklos teritorijoje būtų statomas paminklas. Į tai buvo atsakyta, jog mokyklos taip pat priklauso savivaldybei, todėl direktorius užprotestuoti negali.

     Iki Vydūno jubiliejaus liko beveik trys metai. Reikia tikėtis, kad paminklas iki to laiko bus pastatytas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *