Vydūno paminklas Klaipėdoje

 

Dar 2012 rugpjūčio 10 d., į bendraminčių susirinkimą Klaipėdoje atvyko svečiai, laikinai stovyklavę Bitėnuose. Vydūno draugijos nariai klaipėdiečiams perskaitė svarbų pranešimą:  “…atsižvelgiant į Vydūno fenomeno reikšmingumą Mažajai Lietuvai ir Lietuvos valstybei, paminklas jam turi iškilti centrinėje, kuo reprezentatyvesnėje, didelio žmonių susibūrimo miesto vietoje. Klaipėdos Atgimimo aikštė tuos kriterijus, atrodo, neblogai atitinka…“.

Šis pranešimas, išreiškęs Vilniaus, Kauno, Panevėžio bei kitų Lietuvos miestų visuotinio Vydūno susirinkimo valią, buvo skirtas ne tik mums, Vydūno atminimo įamžinimo skulptūrine kompozicija (forma) paminklo statymo komisijos susirinkimo nariams. Aštuonių garbingų Vydūno draugijos narių pasirašytas, didesnių Lietuvos miestų valią išreiškiantis (2012 rugpjūčio 09 d.) dokumentas tuoj pat pasiekė miesto merą Vytautą Grubliauską ir LR Ministrą Pirmininką Andrių Kubilių. Kaip teigė dr. Vacys Bagdonavičius, iškilmingai perskaitęs dokumentą, netrukus po seimo rinkimų bus sudarinėjama valstybinė komisija Vydūno 150 – toms gimimo metinėms paminėti ir paminklas Klaipėdoje bus ne vienintelė akcija.

Klaipėdos metraštininkas, Vydūno šeimos paslapčių saugotojas Bernardas Aleknavičius priminė, kad už gero dešimtmečio minėsime ir Klaipėdos Krašto prijungimo prie Lietuvos 100 – jį jubiliejų. Šis prasmingas įvykis bus žymimas ne tik ministerijų, bet ir pasauliniu lygiu. Ir nors datos šiandieną atrodo tolimos, mūsų miesto Atgimimo aikštės, Muzikinio teatro ir kitus planus jau būtina sudarinėti, orientuojantis į būsimas erdves ir būsimąją aikštę. Juk būsimiesiems fondams pavėlavus pateikti paraiškas, graži iniciatyva gali likti neįgyvendinta, tad būtina tuoj pat pradėti veikti…

2012 rugsėjo 10 d. Vydūno atminimo įamžinimo komisijos susirinkimą aplankė ir Mažosios Lietuvos patriarcho, Tilžės akto signataro – Martyno Jankaus vaikaitė  Eva Jankus – Gerola. Jokių jaučio odų neužteks išvardinti, kiek Eva yra prisidėjusi prie Mažosios Lietuvos kultūros objektų išsaugojimo. O savo pasakojimą apie karo žiaurumus, nelengvą pabėgėlio duoną, Eva baigė teigdama, kad pasiruošusi būti pirmąja Vydūno paminklo Klaipėdoje aukotoja – rėmėja. Tad įsipareigojome atidaryti specialiąją tikslinę sąskaitą.

2012 spalio 10 d. į mūsų susirinkimą atvyko Klaipėdos architektai. Tai Edmundas Andrijauskas – (Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus narys, Lietuvos Architektų Rūmų tarybos narys), bei Ramunė Staševičiūtė – (Lietuvos architektų sąjungos tarybos narys, Lietuvos Architektų Rūmų narys, ekspertų komisijos narys). Pristatinėjant Klaipėdos miesto kūrimosi raidą, susipažinome ir su istorinių įvykių, suformavusių Klaipėdos Atgimimo aikštę, eiga. Juk ne paslaptis, kad norint, jog būsima paminklinė kompozicija tinkamai įsikomponuotų ateities aikštėje, būtina žinoti ir aikštės plotą ir šalia esančių pastatų aukštingumą.

2012 lapkričio 07 d. į Vydūno įamžinimo komisijos narių susirinkimą atvyko Klaipėdos Valstybinio Muzikinio teatro vadovas Ramūnas Kaubrys ir vadovo pavaduotoja Inga Gelžinytė. Suprantama, kad būsimojo Klaipėdos Muzikinio teatro vieta ir plėtra neabejotinai įtakos ir būsimosios Atgimimo aikštės erdves. Sekantis etapas – planų rengimo konkursas ir pačių miesto detaliųjų planų rengimas. Tikėkimės, kad palaipsniai šie miesto darbai niekur „neužklius“.

Mažosios Lietuvos reikalų tarybos iniciatyvai pritarė ir Klaipėdos m. savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdžio nariai, ir Klaipėdos m. savivaldybės Socialinių reikalų komiteto posėdžio dalyviai. Iniciatyvai pritarė taip pat ir Klaipėdos m. savivaldybės Taryba.

Taigi jau turime pirmuosius rezultatus – įkurta Viešoji įstaiga „Mažosios Lietuvos kultūra“. Taip pat atidaryta ir tikslinė sąskaita būsimos Vydūno  skulptūrinės kompozicijos projektavimo ir įgyvendinimo lėšų kaupimui: LT15 7300 0101 3364 9490  (Swedbank banko kodas 73000). Tad  kviečiame visus prie šios iniciatyvos prisidėti…

 

 

Pagarbiai

Vydūno atminimo įamžinimo skulptūrine kompozicija Klaipėdos miesto centre

paminklo statymo komisijos valdyba.

 

VšĮ „Mažosios Lietuvos kultūra“ Direktorius mob. +370 657 78686

LT15 7300 0101 3364 9490  (banko kodas 73000).

 

 

Nuotraukoje – 2012 rugsėjo 10 d. Vydūno atminimo įamžinimo komisijos susirinkimo nariai su Mažosios Lietuvos patriarcho, Tilžės akto signataro – Martyno Jankaus vaikaite  Eva Jankus – Gerola.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *